Košarica

Your Cart is Empty

Natrag u trgovinu

Košarica

Your Cart is Empty

Natrag u trgovinu
Kratka povijest sefa

SBO – Salon bankarske opreme nastavlja dugu tradiciju pružanja najboljih usluga po pitanju brava i sefova našim klijentima. Zato smo napravili vlastito istraživanje kako bismo otkrili kako su sefovi postali industrija za sebe dok su ljudi tijekom vremena tražili način da sačuvaju svoje dragocjenosti od svega što bi ih zaplijenilo ili uništilo. Čitajte dalje da biste otkrili više…

Kratka povijest sefova

Prvi sef (upisano u povijesnim knjigama) datira iz 13. stoljeća prije Krista i pronađen je u grobnici faraona Ramzesa II. Bio je izrađen od drveta i sastojao se od sustava zaključavanja nalik modernoj bravi.

Nasuprot tome, tijekom brončanog doba, rani sefovi su bili napravljeni kao predmeti trgovine, jer su Asirci razvili suvremenu bravu za Egipćane prije kolapsa brončanog doba. Ovi rani sefovi čuvani su na mjestima velike sigurnosti ne samo radi zaštite od lopova već i od požara jer vatra je kroz vrijeme bila najveći lopov. Vatra ne ostavlja papirnati trag, udari u bilo koje vrijeme i predstavlja veliku poteškoću u zaustavljanju ili ublažavanju štete.

Rimljani su počeli koristiti željezne materijale kako bi ojačali svoje sefove od požara i krađe. Ovi željezni sefovi koristili su brave u komercijalne svrhe, štiteći robu i sadržaj, te su izumili sustav zaključavanja fiksnih papučica s rupama za ključeve različitih zareza tako da je svaka brava zahtijevala personalizirani ključ.

U 16. stoljeću kovači u južnoj Njemačkoj, Austriji i Francuskoj prvi su kovali kutije za gotovinu od željeznog lima. Ove škrinje s novcem od lima služile su kao modeli za masovno proizvedene blagajne u 19. stoljeću.

Godine 1834. britanski izumitelj William Marr dizajnirao je prve moderne vatrootporne sefove s dvostrukim čeličnim stijenkama i izolacijskim slojem od fino drobljenog mramora, gline i porculana između njih. Suvremeni Englez, Thomas Milner, poboljšao je ovaj dizajn koristeći alum i alkalne soli koje bi prilikom zagrijavanja stvarale izolacijski sloj pare.

Godine 1835. engleski izumitelji Charles i Jeremiah Chubb u Wolverhamptonu u Engleskoj primili su patent za protuprovalni sef i započeli proizvodnju sefova. Braća Chubb proizvodila su brave od 1818. Chubb Locks je bila neovisna tvrtka do 2000. godine kada je prodana Assa Abloyu.

Prvi Svjetski sajam (nazvana Velika izložba) održan je u Londonu 1851. godine, a u Hyde Parku je izgrađena posebna Kristalna palača koja je bila domaćin. Uz sva dosadašnja ključna dostignuća svjetske industrije, na izložbi je prikazano nekoliko modela sefova raznih proizvođača iz cijele Europe.

Drugog studenog 1886. izumitelj Henry Brown patentirao je “posudu za pohranu i čuvanje papira”. Kontejner je bio otporan na vatru i nesreće jer je izrađen od kovanog metala. Kutija se mogla sigurno osigurati bravom i ključem, a također je nudila organizaciju sadržaja nudeći različite utore za organiziranje važnih papira.